HTML

3D Blog

Érdekességek a 3D világából... Képek, videók, hírek, megoldások, de leginkább saját dolgok. Meg minden más, ami 3D... Na, hát értitek, nem? :)

Friss topikok

2010.08.10. 10:19 albi99

Van szemüveged?

 

Kell, hogy legyen. Ha már amúgyis szemüveges vagy, akkor húzz rá még egyet, ha meg nem, úgyis kelleni fog, ha 3D-t akarsz nézni. Márpedig akarsz, hiszen most erről szól minden. Az Avatar óta olyan felkapott lett a 3D, mintha nem 150 éve találták volna ki. Van az már 172 is, de mindegy. Még mindig ott tartunk, hogy valamilyen szemüveget egyszerűen fel kell venni. Tessék választani:

 

Neked honnan van a piros-kéked? VHS kazi, DVD mellé csomagolva kaptad? Újságmellékletben találtad? Esetleg direkt megvásároltad? Vagy elhitted, hogy tényleg lehet kapni olyan víztiszta fóliát, amiből hipp-hopp otthon is összerakhatsz egyet? Megoldható, de egyáltalán nem olyan egyszerű jó alapanyagot találni hozzá, mint ahogy elsőre tűnik.
Aztán ott van a magenta-zöld, van, aki arra esküszik, és valóban, a 3D-s mozifilmek buta anaglif verziójához ilyeneket szoktak mellékelni. A fejfájás ugyanannyira garantált itt is...
Netán kék-borostyán? Igen, a ColorCode "csodája", egy kicsivel igényesebb (lehet is jóval drágábban adni), de tartalom alig van rá, és a fényerőből itt veszítjük a legtöbbet. Persze, ha jól van megcsinálva, elég látványos tud lenni.


Jé, ehhez is kell szemüveg?

Kijöttek végre a 3D-s tévék. Érdekes módon a leggyakoribb reakció, amit ezzel kapcsolatban hallok, az a csodálkozás: jé, ehhez is kell még szemüveg? Mondjuk annyira szerintem nem nagy csoda, a moziban is ezzel kezdik, rögtön a jegy érvényesítése után (érvényesítés, haha, kettészakítják, oszt' jó napot), hogy kiosztanak egy kétes tisztaságú szemüveget, ne tessék összehajtani, kérjük vissza. Vagy nem kérjük, egy időben a RealD szemüvegeket meg lehetett tartani (van ez még amúgy?)
Szóval végre megszületett a szabvány, lehet otthon is nézni az igazán jó minőségű 3D anyagokat, és lehet csodálkozni rajta, hogy ahhoz is szemüveg kell, hohó, de még mennyire! Megfelelő vetítőeszközök hiányában a mozi szemüvegeihez képest itt már aktív szemüvegekre van szükség, és ez bizony már tényleg drága mulatság, 25.000 Ft körüli áron vágják hozzánk. Szóval ezt már nem veszed meg a papírboltban, meg nem elég pár szövegkihúzó-tollvonás az átlátszó fóliára, viszont az is tény, hogy a kép már szinte teljesen kompromisszummentes, akárcsak a moziban. Nincs fejfájás (azért előfordulhat), viszont pár évig még biztos nem lesz mindennapos a háztartásokban. És nem, a moziból elhozható polarizált szemüveg nem jó hozzá, szép is lenne... Esetleg haza kéne csenni mellé a vetítőt és és a vásznat is.


Szóval akkor van szemüveged?


Persze vannak szemüveg nélküli megoldások is, van képkeret, monitor és óriásmonitor is, persze aranyárban. Egyelőre. Nintendo DS 3D, valaki? Én még nem láttam, de ha kb. annyit tud, mint a Fujifilm képkerete, akkor annyira nem esem még hasra tőle. És persze, jönnek a szemüveg nélküli 3D-s kijelzős mobiltelefonok is, és lesz tévék elé rakható előtét, ami kiváltja a szemüveget, meg tapintható 3D, meg tényleg minden, de azért lássuk be: egyelőre még csak szemüveged van, ha 3D-t szeretnél nézni.

Szóval? Te melyiket szereted? Melyiket tapasztaltad már? Van szemüveged? Honnan?

Szólj hozzá!

Címkék: szemüveg 3d


A bejegyzés trackback címe:

https://3dvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr122211285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása